• Zoek je een inspirerende spreker voor je seminar, event of (netwerk)bijeenkomst? Over personal branding, mindsetfocus, impact & flow?

  Klik HIER voor meer info

 • Als je wilt leren, win je altijd…

  Het zal je niet ontgaan zijn: ik ben finalist voor het winnen van de Publieksprijs bij Freelancer of the Year Awards, kortgezegd FOTY-awards. Hartstikke leuk. Vooral omdat ik er vanuit mijn vak als businesscoach en brandingexpert naar kijk. En daar valt genoeg over te vertellen. Al is het alleen al door de reacties van anderen over dit traject.

  Hoe is het allemaal begonnen? Ik ben voorgedragen. Vorig jaar, ergens in mei. En daar ben ik dankbaar voor. Ik zou het nooit in mijn hoofd halen om mezelf voor zoiets op te geven. Dat is in mijn ogen ‘not done’. Maar als je voorgedragen wordt, ligt dat anders. Zo is de trein in beweging gekomen.

  Heb ik getwijfeld om mijn naam aan FOTY te verbinden? Ja. Ik heb gevraagd naar de ervaring van anderen in mijn netwerk. En zoals dat meestal is, waren de reacties wisselend. De een vindt het een commercieel gedoe dat over de rug van freelancers meer bekendheid wil krijgen. De ander plukt er tot op de dag van vandaag de vruchten van doordat er opdrachten of nieuwe netwerkrelaties uit voort zijn gekomen. Ik doe mee omdat ik zelf wil ervaren wat het met en voor je doet, zakelijk of persoonlijk. En dat deel ik graag met je.

  Meedoen draait om jou en het binnenhalen van punten om te winnen. En daarvoor heb je anderen en een hoge gunfactor nodig. Je netwerk en een goede reputatie zijn dus belangrijk. Maar vragen om referenties, kan heel kwetsbaar voelen. Het wordt vaak bestempeld als ‘vissen naar complimentjes’. Maar wat is er mis met vragen of je je brandbelofte aan klanten bent nagekomen? Of hoe hun klantervaring en – beleving zijn geweest? In mijn trainingen komen deze onderdelen altijd aan bod. Maak je waar wat je zegt? Want als je dat doet, zul je merken dat relaties meer dan graag dat met je willen delen. Bovendien is het goed voor je mindset. Wat is daar mis mee?!

  Sommige mensen vinden meedoen een ego-ding. Ik vind het een kans om je personal brand te versterken. En ik herken er ook een gigantisch belemmerende overtuiging in, waar veel freelancers, zzp-ers en professionals last van hebben: zelf in de spotlight staan. Het is vaak ook voor hun een ding buiten hun comfortzone. Ik ken mensen die alleen daarom al afgehaakt zijn.


  Maar in werkelijkheid geef je je business en je reputatie een podium.
  Een goede reputatie vind je van anderen toch ook belangrijk? Wat klanten van je vinden is dus super waardevol en essentieel. Het zijn korte persoonlijke verhalen waar anderen zich in herkennen, meevoelen en door in actie komen. Ik ken er ook een ander trendy woord voor: storytelling. En daar hebben we wel positieve associaties bij. Het is dus maar net HOE je naar dingen kijkt. Dat leer ik je ook in mijn BuildYourBrand-programma: perspective is everything.


  Meedoen aan FOTY levert je ook een professionele foto- en videoshoot op.
  Er was voor die dag een eersteklas treinkaartje beschikbaar gesteld. Eenmaal aangekomen op de locatie werd ik hartelijk ontvangen en maakte kennis met nog een aantal finalisten. Je videopitch mag maar één minuut duren, dus is een goede voorbereiding belangrijk. Je schrijft je tekst uit, leest deze hardop voor, neemt de tijd op en je blijft dit verfijnen tot je er 100% blij mee bent. Lastig? Eén minuut is inderdaad zo voorbij. Maar het zorgt er ook voor dat je heel bewust kiest wat je precies wilt vertellen. Waar sta je voor? Kort, krachtig, overtuigend. Vanuit personal brandingperspectief een kans om jezelf goed weg te zetten. Als camera’s je zenuwachtig maken, heb ik nog een tip voor je: let op je ademhaling. En laten we eerlijk zijn. Na één minuut ben je er weer vanaf.

  Gaat er bij de organisatie ook wel eens wat mis? Ja. Met name op communicatief vlak. Zoals het onaangekondigd uit de lucht halen van hun website. Weg waren al mijn referenties en opgebouwde punten (ruim 1500). En ik kon ook niet verder met mijn promotie want er bestond ineens geen persoonlijk profiel meer waarop kon worden gestemd. Of een link naar mijn pitchvideo die niet werkt. En geen inzicht in je actuele puntenstand, want alle punten door ‘likes’ en ‘delen’ van mijn pitchvideo worden pas achteraf bijgewerkt. En dat vind niet alleen ik jammer. Ook mijn relaties zijn betrokken bij mijn nominatie en vragen hierom. Allemaal niet zo handig. 

  Dat staat los van de intentie en inzet waarmee de broers Jeroen en Robbie Sakkers en hun team alles in goede banen proberen te leiden. Aan enthousiasme is zeker geen gebrek. Ze hebben sponsoren als Knab, MINI en NS-Business Card aan de FOTY-Awards weten te verbinden en ze genereren publiciteit rondom freelancers, zzp-ers en interim-professionals. En die mogen best vaker in het zonnetje worden gezet.

  Zou ik je aanbevelen mee te doen? Ook hier geldt ‘perspective is everything’. Vanuit welk perspectief bekijk je dit traject? Wat wil je eruit halen? Hoe scherper jij je doel bepaalt, hoe makkelijker het wordt om die keuze te maken. Ik houd van nieuwe dingen ontdekken en kijken wat het met of voor je doet. Ook dat is ondernemen. Als je meedoet vanuit dat perspectief – om te leren – dan win je eigenlijk altijd. En je moet er de lol van inzien. Uiteindelijk bepaal jij hoe je gezien wilt worden en kun je bouwen aan een groter netwerk, meer bekendheid en zichtbaarheid. Het is aan jou hoe jij dit vorm wilt geven en hoe ver je daarin wilt gaan.

  Met de eindstreep van 1 april in het vizier, neemt de strijd om de meeste punten behoorlijk toe. En zo hoort het ook. Anders moet je niet meedoen aan een competitie (in welk verband dan ook). Het hele idee van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ begrijp ik volkomen. Alleen is nietsdoen geen onderdeel in ‘meedoen’ wat mij betreft. En dus ga je ervoor…of niet.

   

  Stemmen kan nog!

  (Als je al hebt gestemd, hoef je dit natuurlijk niet nog een keer te doen!)

  Er zijn 3 social media waarop je je stem uit kunt brengen. Het gaat niet alleen om een ‘like’. Het gaat ook om het ‘delen’ van de video. Hieronder vind je de links naar mijn pitchvideo waarop je kunt stemmen:

   

  Facebook:https://www.facebook.com/freelanceroftheyear/videos/1241557585880225/
  Instagram: https://www.instagram.com/p/BRHi7-_g52R
  YouTube: https://youtu.be/bqbCZGFJzKU

   

  Ik hoop dat het lezen van dit artikel je een idee geeft in de toegevoegde waarde die meedoen aan FOTY kan hebben in relatie tot je personal brand en ondernemerschap. Mocht je meer hierover willen weten, stuur mij dan een e-mail of plaats een reactie bij deze post.  


  Jouw reactie op Als je wilt leren, win je altijd…

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php