• Zoek je een inspirerende spreker voor je seminar, event of (netwerk)bijeenkomst? Over personal branding, mindsetfocus, impact & flow?

  Klik HIER voor meer info

 • Wat bezielt Nienke Tode-Gottenbos, dé darm- en voedingsdeskundige van Nederland?

  Expertinterview met rijzende ster en dé darm- en voedingsdeskundige van Nederland Nienke Tode-Gottenbos (ook wel bekend als ‘De Groene vrouw’)…met 11 vragen die inzicht geven achter het geheim van haar succes!

  Nienke en ik maken samen deel uit van een select groepje vrouwelijke ondernemers met enorme drang te verbeteren en te groeien met ons bedrijf. Ik ken haar als een nuchtere en ambitieuze ondernemer die weet wat ze wil en zich niet snel uit het veld laat slaan. En ze heeft een zeer uitgesproken eigen stijl. Dat maakt haar naast bijzonder en opvallend – in een wereld vol andere ‘experts’ op darm- en voedingsgebied – ook zeer succesvol.  Een selfmade powervrouw. Met haar boek ‘De Poepdokter; Gezond van mond tot kont’ stond ineens haar hele wereld op z’n kop. Poepdokter? Groene Vrouw? De media sprongen er bovenop: BNR, Radio538, radio10, Editie NL, RTL Late Night, RTL Boulevard. OMG WTF! Ineens stond ze vol in de belangstelling! Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? En wat doet al die (media)aandacht voor haar personal brand en haar business?

  Lees hieronder het interview met personal brand Nienke om het geheim achter haar succes te ontdekken…

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Nienke1) Hoe en waarom ben je ‘De Groene Vrouw’ geworden? 
  Ik ben ooit begonnen met het geven van workshops kruidengeneeskunde, natuurlijke verzorgings- producten maken etc. Uit die tijd stamt de naam De Groene Vrouw. Na een paar jaar ben ik overgegaan naar het Centrum voor Moeder en Kind, waarmee ik een praktijk had, maar ook nog draagdoekconsulent ben geweest en wasbare luiers heb verkocht. Enkele jaren geleden was ik zelf uit de kleine kinderen en besloot ik mijn bedrijf om te vormen naar wat het nu is. De Groene Vrouw past als naam bij waar ik voor sta: een groen, gezond en duurzaam leven maar zonder geitenwollensokken (en met een beetje vrouwenpower).

  2) Wat doe je precies?
  Ik ben Darmfloratherapeut en Voedingskundige. Dat wil zeggen dat ik veel kennis heb over voeding, gezondheid en de darmflora. Ik zie mezelf ook wel een beetje als kennisvertaler: het begrijpelijk maken van de kennis die in de ivoren torens van de wetenschap ligt te verstoffen, zodat het grote publiek er praktisch mee aan de slag kan. Ik heb een praktijk, een webwinkel met voedingssupplementen en (van vroeger uit) natuurlijke verzorgingsproducten, en daarnaast een online academie met een flink blog dat behoorlijk goed gelezen wordt. Kennis delen is dus echt de basis, in alle mogelijke vormen.

   

  Poepdokter3) Je boek is een waanzinnig succes, gefeliciteerd! Wat doet al die aandacht met je?
  Tsja, het is eerlijk gezegd een beetje dubbel. Natuurlijk vind ik het ontzettend gaaf dat het zo veel aandacht krijgt! En ik moet zeggen: aan tafel zitten bij Humberto Tan is gewoon ontzettend leuk om te doen 😉 Aan de andere kant is het best even laveren en goed opletten: waar wil je naartoe? De Groene Vrouw is altijd mijn ‘brand’ geweest. Nu is er veel aandacht voor De Poepdokter – maar ik wil niet de rest van mijn leven als Poepdokter bekend staan. Bovendien: het boek heeft natuurlijk deze pakkende titel, dus alle media springen daar op – maar eigenlijk gaat het niet zozeer over poep maar over het belang van de darmflora. Het vraagt best even wat tactiek en ook stevig in je schoenen staan om dat duidelijk te maken. En ik leer dagelijks dingen bij over het ‘te gelde maken’ van dit succes: hoe zorg je dat mensen doorstromen naar je cursus, hoeveel cliënten kun je eigenlijk aan, waar wil je dat mensen terechtkomen als ze op zoek gaan naar De Poepdokter. Dat is interessant, want ik vind het ondernemerschap net zo leuk als mijn vakinhoudelijke werk.

   

  4) Welk(e) obstakel(s) heb je overwonnen?
  Ik heb wel 10x op het punt gestaan om ermee op te houden. Een eigen bedrijf is gewoon niet makkelijk. Maar doorzetten en goed nadenken over je ondernemerschap – je ook ontwikkelen op business- en persoonlijk vlak, niet alleen vakinhoudelijk – helpen enorm om je bedrijf goed op poten te zetten. Je hebt een verhaal te vertellen, maar je moet het ook in hapklare brokken kunnen opdienen – anders wil ‘men’ het niet hebben, hoe goed je verhaal ook is. Ik heb nog steeds moeite met zaken als administratie en timemanagement. Dat zal altijd mijn zwakke plek blijven. Het voordeel van dit succes is dat ik nu iets meer te investeren heb, en dat ik voor mijn zwakke plekken dus iemand anders kan zoeken. Dat scheelt enorm, want dan kan ik me bezig houden met de kern van de zaak. Het is bijvoorbeeld heerlijk dat ik nu kan zeggen: “Wil je een lezing boeken? Prima, neem contact op met mijn uitgever!” Die zorgt dan dat alles in kannen en kruiken is, en ik hoef alleen maar op het juiste moment aan te schuiven en een beetje leuk te doen.

  5) Wat is je levensmoto?
  eigen verantwoordelijkheidWe have a right to-know-all of our options. Ik geloof erin dat we het recht hebben op een vrije keuze, maar dat je dat alleen echt goed kunt doen als je alle opties tegen elkaar kunt afwegen. In mijn werk bied ik één van die opties. Wat mensen daar vervolgens mee doen, is niet mijn verantwoordelijkheid. Of ze dan alsnog willen kiezen om 2x per week bij de McDonald’s te eten, is in feite mijn probleem niet. Als ze het maar bewust doen en snappen dat het niet de meest gezonde keuze is. Ik kan er zelf ook ontzettend slecht tegen om geen keuze te hebben, en weeg zoveel mogelijk bewust mijn keuzes en acties af. Is een product niet echt gezond? Soms kies ik er dan toch voor om het te eten, want dan brengt het me wel veel genot. Nou, prima – zolang de balans er maar is! Ik strijd levenslang tegen mijn perfectionisme, dus 80-20 is mijn tweede levensmotto 😉 

  6) Waar ben je echt belachelijk goed in en hoe ben je hier achter gekomen?
  Ik ben belachelijk goed in geinig doen met taal, maar ook in het duidelijk uitleggen van processen. Op de vraag “wat wilde je vroeger worden” heb ik nooit een antwoord, maar ik was wél dat meisje dat de uitleg van de docent nog eens vertaalde voor de rest van de klas. Dat ben ik eigenlijk blijven doen. En humor is daarbij een welkom stuk gereedschap. Het hele blog en alles daaromheen kwam overigens pas goed uit de verf toen ik enorm veel schijt ging hebben aan wat mensen van mij vonden. Ik ben 1 van de miljoenen sites op internet; als mijn stijl je niet bevalt, is er vast wel iemand die hetzelfde vertelt op een andere manier. “Joe, bedankt voor je mening” is dan ook mijn meest gebruikte commentaar op negatieve reacties op de site. Water off a duck’s back: ik doe het op mijn manier, of ik doe het niet. En je bent tenslotte niet verplicht om bij mij te komen lezen.

   

  7) Hoe belangrijk is eigen-waarde voor jou en je business?
  Heel belangrijk. Hoe je het ook wendt of keert: mensen luisteren alleen naar je verhaal als je verder ook een beetje leuk in het plaatje past. Honderden therapeuten hebben dezelfde kennis, maar het lukt ze vaak niet om dat over te brengen. Ik heb toevallig een fijne combinatie van kennis, brutaliteit en humor (en ik scheer mijn benen, dat helpt ook) waardoor mensen mijn woorden wel aannemen. De hele boel ging ook pas lopen nadat ik mijn eigenwaarde had teruggevonden. Ik ben jarenlang onzeker geweest, maar sinds ik mezelf leuk(er) vind lukt het pas om goed voor mezelf IloveMete zorgen. Ik durf meer te laten zien (zowel in mijn blogs als van mezelf) en trek leuke kleren aan. Ik straal dus veel meer, waardoor het ook fijner wordt om naar me te luisteren. Of je dat nu politiek correct vindt of niet, het helpt ontzettend in je weg naar succesvol ondernemerschap.

   

  8) Hoe houd je verbinding met je ambities?
  Op sommige momenten gaat het zo snel dat je dat makkelijk uit het oog verliest. Door regelmatig tijd voor mezelf te nemen en even te ‘kalibreren’ blijf je juist in drukke tijden bij jezelf. Bovendien heb ik een behoorlijk goed ontwikkeld onderbuik gevoel. Als iets stom voelt, vertrouw ik daarop en doe ik het niet. Dat is dan overigens wel weer door schade en schande, maar ik heb echt geleerd om erop te vertrouwen.

  9) Wat is je visie op ‘ondernemerschap’?
  Dat je het alleen op je eigen manier kunt doen. Ik was op de Ondernemersbeurs, en met al die mannen in pak voel ik geen enkele binding. Maar als zo’n grote meneer aan mij vraagt “Goh, en loopt dat nou een beetje meisje, zo’n blogje” zal ik het niet nalaten om te vertellen dat ik meer dan 100.000 unieke Dont-be-a-copycatbezoekers per maand heb. Boem. Dahag. Ik kan (en wil) alleen maar ondernemen in mijn eigen stijl. Dat betekent dat ik dingen anders doe dan anderen en dat kost soms meer moeite – maar er is ook een doelgroep cliënten die bij mij ‘eindelijk’ vinden wat ze al die tijd zochten. Dat is waardevol, want mijn ‘weird’ blijkt ineens dé oplossing voor een bepaalde doelgroep. Verder denk ik dat ondernemerschap ook een vak apart is. Het gaat niet alleen om je vakkennis, maar ook om je presentatie, de manier waarop je je bedrijf in de wereld zet. Daar heb ik veel stappen in gemaakt de afgelopen 10 jaar, en veel, heeeeel veel lessen in geleerd. Superwaardevol, en als ondernemer investeren in jezelf is echt heel belangrijk. 

  10) Wat is (nog steeds) je grootste uitdaging als vrouwelijke ondernemer?
  Ik ben te eigenwijs om er echt last van te hebben, maar eerlijk is eerlijk: je wordt toch minder serieus genomen als vrouw. Als ik eenmaal ergens voor een groep sta, dwing ik dat respect wel af. Maar voordat je gevraagd wordt. Ik vond het bijvoorbeeld frappant dat ik bij Humberto Tan als enige vrouw aan tafel zat (en dan ook nog met zo’n onderwerp). Nou kan ik het wel hebben, zo’n groep mannen, maar zeg nou eerlijk: was er echt geen andere interessante vrouw te vinden? Veel van dit soort dingen gaan onbewust, waardoor je mensen er niet goed op aan kunt spreken. Maar het is er wel degelijk. Mijn oplossing is om vooral door te gaan met lekker mijn eigen ding doen. In mijn eigen kleine bubbel heb ik er op geen enkele manier last van dat vrouwen in de echte wereld nog wel eens achtergesteld worden. Ik doe hier op mijn hoekje van het internet lekker waar ik zin in heb, en als je het feestje mee wilt komen vieren ben je van harte welkom. Zo niet: ook geen probleem. Gelukkig heb ik zowel vrouwelijke als mannelijke lezers, dat vind ik dan wel weer fijn.

  11) Welke tip(s) heb je voor collega-ondernemers die overwegen een boek te schrijven?
  tipEen boek schrijven gaat het makkelijkst (en snelst) als je de kennis al voor 99% in huis hebt. Ik heb al zo ontzettend vaak verteld over de onderwerpen van mijn boek, dat ik het boek zelf in 2,5 maand heb kunnen schrijven. Je moet daar wel echt de tijd voor nemen. Ik werk heel goed op energie en flow, hoe zweverig dat ook klinkt: als ik ineens zin krijg om iets te doen, moet het ook NU. Een jaar lang iedere dag een stukje werkt voor mij niet zo, ik ben meer van het je een week lang opsluiten en het eruit beuken. Maar die tijd moet je dan wel nemen. Tot slot, puur praktisch: gebruik Scrivener. Dit schrijfprogramma is iedere cent waard, zelfs als je het alleen maar gebruikt om een beetje basic te ordenen. Heerlijk, ik schrijf er ieder groot project in, van boek tot cursus en afstudeerscriptie. Ook perfect voor ADHD’ers die tijdens hoofdstuk 5 ineens iets bedenken dat nog in hoofdstuk 2 moet…

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  groeiWil jij ook groeien met je business, maar weet je niet waar het aan schort?

  Nienke heeft in dit interview veel waardevolle inzichten gedeeld. Of je nu wel of (nog niet) succesvol bent; het is buitengewoon belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Elke fase in je ondernemerschap vraagt om andere keuzes. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je je personal brand kunt onderhouden en mee kunt laten groeien. Het gaat echt om investeren in jezelf. Dat je bewust kiest voor hoe je het meest waardevol kunt zijn en hoe je dat in de wereld wilt zetten. Personal branding is dus essentieel, net als goede business coaching. Want je hebt andere inzichten, inspiratie, kennis en vaardigheden nodig om je telkens naar dat volgende niveau te helpen groeien.

  frisse blik3
  Heb je behoefte om te sparren over groeien met je business? Wil je meer zichtbaarheid en een groter bereik? Helderheid over bepaalde keuzes waar je mee worstelt? Geef je dan op voor een GRATIS Frisse Blik –gesprek met mij. Kost je niets. Nou ja, 30 minuten van je tijd 😉 Ik geef je vanuit mijn perspectief eerlijk en oprecht advies over hoe je een meer krachtige ondernemer kunt worden die werkelijk bouwt aan haar bedrijf!

  GEEF JE HIER OP!

  Warme groet,
  Ilse 

 • Pieter van Beyma zegt: 17 June 2016 Ik herken veel in de persoonlijke aanpak van Nienke. Ze geeft (mijn) sterke en zwakke kanten goed aan en dat stimuleert mij weer verder te gaan op mijn weg. Het inspireert.
  • ilsetempelaars zegt: 20 June 2016 Dag Pieter, fijn dat het interview met Nienke inspirerend voor je is. Ondernemen is een kwestie van (blijven) bewegen....zwemmers steken een rivier doorgaans ook diagonaal met de stroom mee over.
 • Petra Teunissen-Nijses zegt: 14 June 2016 Wat toevallig: binnenkort hoop ik Nienke te interviewen voor een vakblad voor schoonheidsspecialisten, dus ik was erg blij haar naam in je nieuwsbrief tegen te komen. Mijn interview zal meer gaan over haar kennis van de huid, maar ik vind het prettig alvast een kijkje gekregen te hebben in haar ondernemerskeuken.
  • ilsetempelaars zegt: 15 June 2016 Dag Petra, wat leuk dat je Nienke ook gaat interviewen en fijn dat dit artikel inspirerend voor je is. Wanneer staat het gepland?
 • Caroline zegt: 14 June 2016 Dank voor dit kijkje in de keuken van Nienke. De vragen die je stelt zijn indringend; interessant om ook voor mijzelf te beantwoorden!
  • ilsetempelaars zegt: 14 June 2016 Graag gedaan Caroline! Als ik je kan helpen bij dat proces, let me know.
 • Jouw reactie op Wat bezielt Nienke Tode-Gottenbos, dé darm- en voedingsdeskundige van Nederland?

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php